
Suroviny
- jakéhokoliv světlé kynuté těsto
Postup přípravy receptu
-
Vykynuté těsto propracujeme, rozdělíme na díly (podle množství těsta) a z každého uděláme bulku, kterou necháme asi 10 minut odpočinout.
-
Pak je všechny svrchu potřeme olejem a obrácenou vařečkou (též namočenou v oleji) je narazíme až k podložce.
-
Naražené žemle obrátíme vzhůru nohama a uložíme je kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií.
-
Téměř vykynuté je obrátíme, potřeme vodou, posypeme kmínem nebo hrubou solí a po krátkém dokynutí dáme upéct
Poznámka od kuchařky
Postup používali už pekaři v minulém století – smáčknutím středu před kynutím a pečením se mohla žemle v troubě lépe zvětšit. Nejdříve se teplem rozpínala do stran a nahoru a když byla pěkně klenutá, teprve se zvedla i v promáčklém místě a středem (v místě zmáčknutí) se „trhla“.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz