Tiramisu II.

64
- reklama -

Suroviny

500 g mascarpone
4 vejce
4 lžíce cukru krupice
hrnek silné kávy
lžička cukru do kávy
asi 350 g dlouhých piškotů (Savoiardi nebo jiné)
kakao na posypání

Postup přípravy receptu

  1. Bílky vyšleháme do pevného sněhu a prozatím odložíme stranou. Ve druhé míse ušleháme žloutky s cukrem do světlé, pevné pěny, do které přišleháme (na nižší obrátky) všechno mascarpone. Pak už bez šlehače vmícháme do hmoty opatrně sníh. Opatrně proto, aby nespadl.

  2. Piškoty lehce omočíme v kávě, naskládáme na dno misky a přelijeme přichystaným krémem. Další vrstva jsou znovu piškoty, omočené v kávě a zalité zbytkem krému. Vhodnější je širší nádoba, ať není vrstev mnoho, zákusek se pak líp servíruje.

  3. Nádobu s tiramisu dobře zakryjeme (omotali jsme potravinářskou fólií) a uložíme do lednice. Tiramisu se dá jíst už po několika hodinách, ale nejlepší je po alespoň 12 hodinovém proležení v chladu. Před podáváním posypeme kakaem.

Poznámka od kuchařky

Vajíčka by se měla použít co nejčerstvější. Hotové tiramisu do lednice dobře zakrýt a sníst do tří dnů (ale tak dlouho stejně nevydrží).

Do kávy nedáváme alkohol, tiramisu pak můžou i děti. Ta troška kávy jim neublíží, ale kdo se chce kofeinu úplně vyhnout, použije bezkofeinovou kávu.

Jedla jsem i různá „tiramisu“ z tvarohu, pomazánkového másla i jiné – s tímto se srovnat opravdu nedají.