
Suroviny
- 500 g mascarpone
- 4 vejce
- 4 lžíce cukru krupice
- hrnek silné kávy
- lžička cukru do kávy
- asi 350 g dlouhých piškotů (Savoiardi nebo jiné)
- kakao na posypání
Postup přípravy receptu
-
Bílky vyšleháme do pevného sněhu a prozatím odložíme stranou. Ve druhé míse ušleháme žloutky s cukrem do světlé, pevné pěny, do které přišleháme (na nižší obrátky) všechno mascarpone. Pak už bez šlehače vmícháme do hmoty opatrně sníh. Opatrně proto, aby nespadl.
-
Piškoty lehce omočíme v kávě, naskládáme na dno misky a přelijeme přichystaným krémem. Další vrstva jsou znovu piškoty, omočené v kávě a zalité zbytkem krému. Vhodnější je širší nádoba, ať není vrstev mnoho, zákusek se pak líp servíruje.
-
Nádobu s tiramisu dobře zakryjeme (omotali jsme potravinářskou fólií) a uložíme do lednice. Tiramisu se dá jíst už po několika hodinách, ale nejlepší je po alespoň 12 hodinovém proležení v chladu. Před podáváním posypeme kakaem.
Poznámka od kuchařky
Vajíčka by se měla použít co nejčerstvější. Hotové tiramisu do lednice dobře zakrýt a sníst do tří dnů (ale tak dlouho stejně nevydrží).
Do kávy nedáváme alkohol, tiramisu pak můžou i děti. Ta troška kávy jim neublíží, ale kdo se chce kofeinu úplně vyhnout, použije bezkofeinovou kávu.
Jedla jsem i různá „tiramisu“ z tvarohu, pomazánkového másla i jiné – s tímto se srovnat opravdu nedají.