Tibetská kefírová houba

302
- reklama -

Suroviny
z jedné polévkové lžíce houbiček je 1/4 l kefíru

1 PL tibetské kefírové houbičky
1/4 l mléka
větší zavařovací nebo plastová sklenice
plastové víčko
plastový cedník

Postup přípravy receptu

  1. Kefírové houbičky dáme do nádoby, zalijeme 1/4 litrem studeného mléka a necháme přes noc na kuchyňské lince zrát.

  2. Druhý den hotový kefír plastovou lžící promícháme, přecedíme, houbičky nemusíme každý den proplachovat, vložíme je zpět do sklenice, zase zalijeme mlékem a tento postup každý den opakujeme.

  3. Houbičky časem asi tak za 14 dnů nabudou- musíme mléka dát o dávku víc, jinak je kefír hodně kyselý. Pokud nebudete stíhat konzumovat, můžete houbičky zalít mlékem a dát zrát do ledničky. Chladem se proces zpomalí a přecedit můžete i za 2 dny. A nebo já také dělávám tak, že houbičky propláchnu studenou vodou, studenou i zaliju a nechám 3-4 dny v ledničce vyhladovět.

Poznámka od kuchařky

Kdysi jsem si tyto „kefírovky“ objednala přes internet,celkem dobře se množí,pokud budete mít větší množství,klidně dejte víc mléka a můžete si vyrábět i tvaroh,nebo dělat ochucený ovocný kokteil.Ještě přikládám odkaz, kde si vše o těchto houbičkách můžete přečíst, případně i objednat

http://www.charliin-koutek.wgz.cz/

Také přidávám odkaz od Nadji-ať to v komentářích nezanikne-Naďi díkyhttp://zivotni-energie.cz/tibetska-houba-vyroba-do…

Pro časté dotazy do SZ a v komentáři přidávám dnes 5.3.2012 zkopírovaný návod z netu. Praktikuji také a funguje to:

Kefírovou houbu můžete taky zmrazit a udělejte to takto:

1. Houbu propláchneme čistou vodou, vložíme do hrnečku s vodou a dáme do lednice na dvě hodiny vychladit (to aby se nelekla mrazu).

2. Vychlazenou tibetskou kefírovou houbu vložíme do sáčku s malým množstvím studené vody a vložíme do mrazáku. Takto ji můžeme skladovat bez snížení životaschopnosti až dva měsíce.

3. Rozmrazujeme pomalu v pokojové teplotě. Nikdy v mikrovlnné troubě! Může se občas stát, že po rozmražení není první várka kefíru v bezvadné kvalitě (je to proto, že kefírka se musí „probudit“). Není třeba se lekat, zkrátka ho nekonzumujte nebo nalijte pejskovi či kočce. Druhý den už budete mít svůj vlastní, oblíbený, chutný, hustý a živý kefír stoprocentní.