Suroviny
- 200 g uvařené nesolené jasmínové rýže ( nechte ji malinko nedovařenou, ještě se bude restovat )
- 2 hrsti vyloupaných a očištěných čerstvých krevet
- 2 vejce
- 4 jarní cibulky
- 1 menší mrkev
- 2 stroužky česneku
- 3-4 PL světlé sójové omáčky
- špetka hnědého cukru
- čerstvý koriandr
- olej
- Na zálivku:
- 1 PL rybí omáčky
- 2 PL teplé vody
- 1 KL hnědého cukru
- šťáva z 1/2 limetky
- 1 chilli paprička
- 1 menší stroužek česneku
Postup přípravy receptu
-
Nejprve si připravíme zálivku. Do teplé vody vsypeme cukr a důkladně ho rozmícháme, pak přilijeme rybí omáčku a limetkovou šťávu a přidáme najemno nakrájenou papričku a česnek. Necháme odstát.
(Doslaďte a dokyselte podle chuti). -
Na oleji necháme rychle orestovat nasekané stroužky česneku, než začne hnědnout, rozklepneme k němu vajíčka a umícháme dosucha. Přidáme pokrájené bílé části cibulek, na jemné nudličky mrkev a cca 3 minuty restujeme. Pak vhodíme krevety a asi minutu je necháme orestovat.
-
Přidáme rýži a zelené části cibulek. Důkladně promícháme a dochutíme cukrem a sójovou omáčkou. Jakmile jsou krevety růžovo – oranžové, sejmeme ze zdroje tepla a zasypeme posekaným koriandrem.
Podáváme se zálivkou, kterou si každý jídlo dochucuje .
Poznámka od kuchařky
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/