![Thajská polévka TOM YAM GOONG_5ff7b032af976.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/thajska-polevka-tom-yam-goong_5ff7b0329e4c9.jpeg)
Suroviny
- ½ kg čerstvých krevet
- 2 l kuřecího vývaru
- 6 cm kousek čerstvého kořene galangalu (případně nahraďte zázvorem)
- 4 stonky citronové trávy
- 16 limetkových lístků
- 250 g Enoki/Shimeji hub, případně hlíva ústřičná
- 3 lžíce thajské chilli pasty nam prik pao (nebo podle chuti)
- cca 12 lžic rybí omáčky (podle chuti)
- cca 12 lžic limetkové šťávy
- minimálně 3 čerstvé thajské chilli papričky (malé, pálivé)
- 8-10 lžic kondenzovaného mléka
- 8 cherry rajčátek, rozpůlených
- hrst čerstvého koriandru
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve očistíme krevety- odtrhneme hlavu, oloupeme krunýř, na hřbetu uděláme řez a vyndáme cévu.
Vývar nalijeme do kastrolu a dáme na prudký plamen. Přivedeme ho k varu.
Do vývaru přidáme galangal/ zázvor nakrájený na plátky, citronovou trávu (odstraníme kořen, plochou nože podrtíme a nakrájíme na zhruba centimetrové plátky) a limetkové lístky. Necháme povařit zhruba 10 minut. -
Přidáme krevety, chilli pastu a rybí omáčku a vaříme zhruba 4 minuty.
Přidáme houby a vaříme dalších zhruba 8 minut.
Přidáme chilli papričky a cherry rajčátka a lehce povaříme, už tak maximálně minutku. Vypneme sporák. -
Podle chuti přidáme limetkovou šťávu, případně ještě rybí omáčku. Vmícháme kondenzované mléko, ochutnáme, a přidáme případně ještě limetkovou šťávu či rybí omáčku dokud to „není ono“.
Na závěr posypeme čerstvým koriandrem.
Poznámka od kuchařky
Bez lepku, ne bez chuti! Inspirace nejenom pro „bezlebkace,“ ale pro všechny, co jedí rádi, dobře a zdravě. http://vylizanytalir.cz/