
Suroviny
- 200 g kuřecích prsou
- hrst nakrájených žampionů
- 350 ml kokosového mléka
- 150 ml kuřecího vývaru
- 1 citronová tráva
- 3 limetkové listy ( prodávají se i sušené )
- cca 4 cm galangalu
- 1 chilli paprička
- 1-2 PL rybí omáčky
- špetka třtinového cukru ( já jsem nepřidávala, kokosové mléko je na mě sladké dost )
- limetková šťáva z 1/2 limetky
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky nebo osminky (podle velikosti), citronovou trávu trošku nožem poválíme a podélně rozpůlíme. Galangal nakrájíme na plátky a chilli papričku posekáme.
-
Do hrnce vložíme kuřecí maso, zalijeme kokosovým mlékem a vývarem, přihodíme galangal, citronovou šťávu, limetkové listy a chilli papričku.
-
Necháme na mírném plameni provářet cca 10 minut a pak vložíme žampiony. Vaříme ještě 10 minut.
-
Tekutina se nám zredukuje do krémové konzistence. Dochutíme rybí omáčkou, vyjmeme plátky galagalu, citronovou trávu a limetkové listy a odstavíme.
-
Nakonec zakápneme limetkovou šťávou. Při podávání posypeme koriandrem, jarní cibulkou a kdo chce, ještě přidá chilli papričku. Někdy je možné podávat polévku s rýžovými nudlemi.
Poznámka od kuchařky
Kha je thajský výraz pro galangal, oddenek podobný zázvoru. Je trochu jemnější, není tak štiplavý a voní podobně. Taky jsem objevila úžasný mexický koriandr, který vám vydrží v lednici rozhodně déle, než klasické jemné lístky a je o něco aromatičtější. Takže pokud máte rádi chuť koriandru, určitě po něm sáhněte, až na něj narazíte. Na fotkách jsou to ty dlouhé zelené listy.
Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/