Thajská kuřecí polévka Tom Kha

60
- reklama -

Suroviny

200 g kuřecích prsou
hrst nakrájených žampionů
350 ml kokosového mléka
150 ml kuřecího vývaru
1 citronová tráva
3 limetkové listy ( prodávají se i sušené )
cca 4 cm galangalu
1 chilli paprička
1-2 PL rybí omáčky
špetka třtinového cukru ( já jsem nepřidávala, kokosové mléko je na mě sladké dost )
limetková šťáva z 1/2 limetky

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na nudličky, žampiony na plátky nebo osminky (podle velikosti), citronovou trávu trošku nožem poválíme a podélně rozpůlíme. Galangal nakrájíme na plátky a chilli papričku posekáme.

  2. Do hrnce vložíme kuřecí maso, zalijeme kokosovým mlékem a vývarem, přihodíme galangal, citronovou šťávu, limetkové listy a chilli papričku.

  3. Necháme na mírném plameni provářet cca 10 minut a pak vložíme žampiony. Vaříme ještě 10 minut.

  4. Tekutina se nám zredukuje do krémové konzistence. Dochutíme rybí omáčkou, vyjmeme plátky galagalu, citronovou trávu a limetkové listy a odstavíme.

  5. Nakonec zakápneme limetkovou šťávou. Při podávání posypeme koriandrem, jarní cibulkou a kdo chce, ještě přidá chilli papričku. Někdy je možné podávat polévku s rýžovými nudlemi.

Poznámka od kuchařky

Kha je thajský výraz pro galangal, oddenek podobný zázvoru. Je trochu jemnější, není tak štiplavý a voní podobně. Taky jsem objevila úžasný mexický koriandr, který vám vydrží v lednici rozhodně déle, než klasické jemné lístky a je o něco aromatičtější. Takže pokud máte rádi chuť koriandru, určitě po něm sáhněte, až na něj narazíte. Na fotkách jsou to ty dlouhé zelené listy.

Moje recepty a ostatní fotografie najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/