Thajská čili omáčka

192
- reklama -

Suroviny

4 kajenské čili papričky
1 čili paprička ptačí oko
2 papričky habanero
1 paprička jalapeňo
100 g očištěného zázvoru
8 stroužků česneku
4 lžíce kokosového nebo jiného přírodního cukru
0,2 l rybí omáčky
4 svazky koriandru
šťáva z 10 limet

Postup přípravy receptu

  1. Suroviny rozmixujte, přidávejte v následujícím pořadí. Na plátky nakrájený zázvor, čili papričky zbavené semen nakrájené nahrubo, česnek, koriandr včetně natě a cukr.

  2. Šťávu z limetek a rybí omáčku vmíchejte do směsi.

Poznámka od kuchařky

Tato verze omáčky je velmi pálivá, díky papričkám habanero. Pálivost i barevnost upravte svým zvyklostem. Omáčka má široké použití – k marinování mořských plodů, ryb a masa, výborná k dochucení salátů nebo jako dip. Dlouhá tepelná úprava jí nesvědčí, ztrácí na chuti, především koriandr (nikoli na palčivosti).

Tip: Budete-li servírovat s kocourem, bude o chlup lepší.