Suroviny
2 porce
- 250 g těstovin (nudle, spirálky, apod.)
- sůl
- 3 lžíce oleje
- 100 g (listů) slézu kučeravého
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 25 dkg klobásy (salámu)
Postup přípravy receptu
-
Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, potom přidáme pokrájený česnek, pokrájenou uzeninu, orestujeme, přidáme sléz a vše ještě spolu mírně podusíme (cca 5 minut).
-
Těstoviny uvaříme v osolené vodě s olejem podle návodu, slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Promícháme je s ostatními ingrediencemi a podáváme. Můžeme je na talíři posypat strouhaným sýrem.
Poznámka od kuchařky
Sléz kučeravý je zapomenutá léčivá zelenina, listy obsahují slizové látky, silice, třísloviny.
Využití – nejlépe čerstvé, do salátů, dále do polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy. Vysušené listy (5:1) na čaj
Je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené. Částečně je mrazuvzdorná.
Usnadňuje vykašlávání, působí při průduškových katarech, dýchavičnosti, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalech měchýře, hojení bércových vředů atd.