Těstoviny se slézem kučeravým

39
- reklama -

Suroviny
2 porce

250 g těstovin (nudle, spirálky, apod.)
sůl
3 lžíce oleje
100 g (listů) slézu kučeravého
1 cibule
2 stroužky česneku
25 dkg klobásy (salámu)

Postup přípravy receptu

  1. Nakrájenou cibuli zpěníme na tuku, potom přidáme pokrájený česnek, pokrájenou uzeninu, orestujeme, přidáme sléz a vše ještě spolu mírně podusíme (cca 5 minut).


    Zobrazit celý recept

  2. Těstoviny uvaříme v osolené vodě s olejem podle návodu, slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Promícháme je s ostatními ingrediencemi a podáváme. Můžeme je na talíři posypat strouhaným sýrem.

Poznámka od kuchařky

Sléz kučeravý je zapomenutá léčivá zelenina, listy obsahují slizové látky, silice, třísloviny.

Využití – nejlépe čerstvé, do salátů, dále do polévek, zeleninových jídel, jako špenát, do francouzských brambor, s těstovinami, plněné listy. Vysušené listy (5:1) na čaj

Je to poměrně univerzální rostlina, listy a semena jsou jedlé za syrova i vařené. Částečně je mrazuvzdorná.

Usnadňuje vykašlávání, působí při průduškových katarech, dýchavičnosti, při zápalu sliznice žaludku, při žaludečních vředech, při zápalech měchýře, hojení bércových vředů atd.