Suroviny
4 porce
- 2 mrkve
- 150 g bulvy celeru
- 1 cibuli
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- 250 ml italské sugo (nebo rajčatový protlak)
- půl lžičky sušeného oregana
- půl lžičky sušené bazalky
- mleté chilli dle chuti
- sůl
- pepř
- trošku cukru dle chuti
- 250 g mletého masa (kuřecí, vepřové) nebo plechovku červených fazolí pro bezmasou verzi
- parmezán k dokončení
Postup přípravy receptu
-
V hluboké pánvi na oleji orestujeme dosklovata cibuli. Pokud děláme masovou směs, dáme první namleté maso. Chvilku opékáme a pak přidáme zeleninu nahrubo nastrouhanou nebo také namletou na masovém mlýnku.
-
Za stálého míchání ještě chvilku opékáme, přidáme česnek, bylinky, koření, promícháme a podlijeme 100 ml vody. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut, přidáme sugo nebo protlak, podle chuti přisladíme a dosolíme. Podle potřeby ještě podlijeme vodou, necháme přejít varem a odstavíme.
-
Pokud děláme bezmasou verzi, dáme po cibuli hned restovat zeleninu, dále postupujeme stejně až nakonec přidáme propláchnuté sterilované červené fazole a necháme jen minutku povařit.
Podáváme se špagetami nebo jinými těstovinami posypané strouhaným parmezánem.
Poznámka od kuchařky
Směs dělám někdy hustější a používám ji k naplnění lilků nebo cuket k zapékání, někdy přidám do směsi cherry rajčátka nebo sušená rajčata a čerstvý rozmarýn. Nebo když zbyde ze zapékání lilků, zředím druhý den protlakem a použiji na těstoviny. Skvělá je i na topinky.