Těstoviny s domácí ostrou směsí

42
- reklama -

Suroviny
4 porce

2 mrkve
150 g bulvy celeru
1 cibuli
2 lžíce olivového oleje
3 stroužky česneku
250 ml italské sugo (nebo rajčatový protlak)
půl lžičky sušeného oregana
půl lžičky sušené bazalky
mleté chilli dle chuti
sůl
pepř
trošku cukru dle chuti
250 g mletého masa (kuřecí, vepřové) nebo plechovku červených fazolí pro bezmasou verzi
parmezán k dokončení

Postup přípravy receptu

  1. V hluboké pánvi na oleji orestujeme dosklovata cibuli. Pokud děláme masovou směs, dáme první namleté maso. Chvilku opékáme a pak přidáme zeleninu nahrubo nastrouhanou nebo také namletou na masovém mlýnku.


    Zobrazit celý recept

  2. Za stálého míchání ještě chvilku opékáme, přidáme česnek, bylinky, koření, promícháme a podlijeme 100 ml vody. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut, přidáme sugo nebo protlak, podle chuti přisladíme a dosolíme. Podle potřeby ještě podlijeme vodou, necháme přejít varem a odstavíme.

  3. Pokud děláme bezmasou verzi, dáme po cibuli hned restovat zeleninu, dále postupujeme stejně až nakonec přidáme propláchnuté sterilované červené fazole a necháme jen minutku povařit.
    Podáváme se špagetami nebo jinými těstovinami posypané strouhaným parmezánem.

Poznámka od kuchařky

Směs dělám někdy hustější a používám ji k naplnění lilků nebo cuket k zapékání, někdy přidám do směsi cherry rajčátka nebo sušená rajčata a čerstvý rozmarýn. Nebo když zbyde ze zapékání lilků, zředím druhý den protlakem a použiji na těstoviny. Skvělá je i na topinky.