
Suroviny
4 porce
- 1 čerstvou brokolici
- 1 sáček italských těstovin (originálně orecchiette ve tvaru ouška)
- 80-100 ml olivového oleje
- 2 stroužky česneku
- 1 feferonku
- mořskou sůl
- trochu sýra pecorino nebo parmezánu
Postup přípravy receptu
-
Z brokolice odřízneme tvrdý košťál a přepůlíme, neporcujeme. Brokolice se během vaření pak sama rozdělí. Kdyby byla od začátku rozkrájená na malé kousky, vznikne vařená břečka.
-
Do velkého hrnce s vařící, mořskou solí osolenou vodou vložíme brokolici a vaříme do poloměkka, pak přidáme do stejného hrnce spolu s ní vařit těstoviny a vaříme tak dlouho, aby těstoviny byly al dente. Vše slijeme přes síto, trochu vývaru zachytíme a směs vhodíme zpět do hrnce.
-
Na pánvi rozpálíme dostatečné množství oleje, přidáme na plátky nakrájený česnek a nakrájenou čerstvou chilli papričku, smažíme jen chvíli, aby česnek jen zezlátl. Pak česnek z pánve odstraníme a olej s papričkou vlijeme k těstovinám s brokolicí a lehce promícháme.
-
Můžeme podle potřeby přidat trochu vody z vaření těstovin, aby pokrm byl šťavnatý. Brokolice se přitom rozpadne na drobné kousky a krásně se spojí s těstovinami v jeden harmonický celek. Na talíři posypeme trochou strouhaného sýra.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: www.gurmanka.cz, textově upraveno