
Suroviny
1-2 porce
- 3 hrsti rukoly (vyprané a osušené)
- 2 hrsti vyloupaných slunečnicových semínek
- 3 lžíce Parmezánu (čerstvě strouhaný)
- 1 vrchovatá lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce panenského oleje (použila jsem olivový)
- 1 zralé avokádo (vypeckované a vyloupnuté ze slupky)
- 1-2 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu
- 125 g těstoviny fettuccine
- 1/2 lžičky sušeného česneku (nebo stroužek čerstvého nadrceného)
- 1 jarní cibulka pokrájená na drobno (špetku si nechte na ozdobu)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- chilli papričku (kdo má rád)
- bazalka nebo oregáno
Postup přípravy receptu
-
Toto je tzv.RAW = tedy nevařená omáčka. Jediné, co uvařiíte jsou těstoviny.
Uvařte těstoviny (čili pasta) „al dente“ dle návodu ve slané vodě s kapkou oleje. -
Do mixeru dejte všechny ostatní suroviny. Mixujte a občas stěrkou stáhněte omáčku ze stěn mixeru. Nebo můžete použít ponorný mixer.
-
Vytvoří se krásně avokádově zelenkavá a hutná omáčka. Citronová šťáva se přidává, aby avokádo nezhnědlo.
-
Ochuťte dle libosti solí a pepřem, popřípadě dolaďte konzistenci olivovým olejem či zakysankou. Je to čistě na vás a vašich chutích! Nebojte se toho.
-
Uvařené těstoviny slijte přes cedník. Klidně trochu tekutiny na nich nechte, neb obsahují škrob, který krásně zahustí omáčku.
-
V hrnci, ve kterém se vařily těstoviny je smíchejte s umixovanou omáčkou. Hezky promíchejte, aby se omáčka nabalila na těstoviny (proto používám plochý tvar pasty, neb hutná omáčka na ní dobře drží).
-
Přendejte směs na talíř, ozdobte pár kousky zelené cibulky a třeba chilli papričky, nastrouhejte parmezán a můžete servírovat. Je to nevařená omáčka s minimem nádobí a času.
Poznámka od kuchařky
více inspirací i receptů najdete na webu www.korenizivota.com
Tento konkrétní recept najdete tady: