
Suroviny
- několik plátků toustového chleba
- (nejlépe světlého amerického)
- 1 lžíce stolního oleje (ne olivový)
- vlažné mléko
- špetka soli
- polohrubá mouka
Postup přípravy receptu
-
Toustový chléb natrháme na menší kousky, zalijeme vlažným mlékem a olejem, ale nesmíme ho nalít příliš, aby to neplavalo, jen do mírného zvlhnutí.
-
Pak přisypáváme mouku a zpracujeme vše rukou do vláčného těsta.
-
Těsto musí být takové konzistence, aby šlo válet, což na pomoučněné podložce posléze provedeme.
-
Formičkou nebo skleničkou vykrojíme kolečka, naplníme náplní a uvaříme ve vroucí vodě.
-
Po vyplavání vaříme už jen cca 2 – 3 minuty. Jako sladkou náplň jsem použila švestková povidla, na slano je mleté uzené maso, ale mohlo by být i jiné.
Poznámka od kuchařky
Nemusíte se toho bát, s těstem se pěkně pracuje, po vyválení kolečko podeberu širší špachtlí nebo nožem. Lze ho použít i jako základ pod pizzu, kdo chce, přidá do něj vajíčko, ale není to třeba. Budete překvapeni jeho chutí, na slano do něj dávám navíc lžičku vegety a chci ho vyzkoušet v řídším provedení ještě na halušky a v původním na cibulový koláč, ale třeba i vás z něj něco napadne udělat.