Těsto na lité moučníky nejen pro diabetiky (nyní švestky+jablka)

114
- reklama -

Suroviny

1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
1 hrnek hladké mouky
50 g sladidla Clara na pečení
1,25 hrnku mléka
1,25 hrnku dobrého oleje(slunečnicový i řepkový)
1 vejce
1 prášek do pečiva
asi 300 g vypeckovaných a přepůlených švestek
2 nastrouhaná na hrubé nudličky žlutá jablka

Postup přípravy receptu

  1. Veškeré ingredience smícháme v polotekuté a lesklé těsto. Vyhřejeme troubu na 180°C.

  2. Pekáč vyložíme pečícím papírem (nebo vymažeme a vysypeme) a nalijeme těsto. Pečlivě rozhrneme k okrajům tak,aby to bylo pravidelné a rovnoměrné. Snažíme se, aby uprostřed bylo méně těsta než na okrajích (koláč nabude hlavně v prostředku a tak bude nádherně rovný).

  3. Narovnáme tam švestky, do mezer nasypeme nudličky jablek. Opatrně rukou uhladíme, aby ani jablka ani švestky nezůstaly moc venku – připalovaly by se.

  4. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme. Já pekla na horkovzduch 30 min při 180 °C, pak jsem vše vypnula a nechala asi 10 min. v pootevřené troubě.

Poznámka od kuchařky

Musíme respektovat vlastní troubu.Já třeba musím v závěru pečení plech otočit, protože zezadu víc připaluje.

Jinak toto je uiverzální těsto pro pečení moučníků diabetikům a díky za něj našemu lékaři diabetologovi (zná úchylky svých pacientů :-))