Terlouka (černá polévka)

51
- reklama -

Suroviny

půlka malé vepřové hlavy
asi 300 g ječných krup
200- 250 ml vepřové krve
sůl
pepř
majoránka
2-5 stroužků česneku

Postup přípravy receptu

  1. Vepřovou hlavu uvaříme ve vodě se solí a pepřem, maso obereme (část na talíř s chlebem, zbytek přijde pokrájet do polévky).

  2. Zvlášť ve vodě uvaříme kroupy, pak je propláchneme studenou vodou a smícháme s vepřovou krví.

  3. Kroupy s krví vlijeme za stálého míchání do vřící polévky, dobře provaříme, přidáme krájené maso, rozetřený česnek a v dlaních rozemnutou majoránku.
    Dosolíme podle chuti a podáváme.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Krkonošská kuchařka

Krev se u nás prodává na litry – pokud ji neseženete, autor v knize radí použít krevní tučnici nebo krvavé jelítko.