Teplý salát z černé čočky, pohankových krup a zeleniny

66
- reklama -

Suroviny
4 porce

150 g čočky beluga
130 g pohankových krup
1 menší cuketa
1 žlutá poaprika
4 stonky řapíkatého celeru
1 cibule
2 stroužky česneku
3 rajčata
sůl
pepř
tymián
strouhaný sýr

Postup přípravy receptu

  1. Připravíme si zeleninu: papriky, cuketu a rajčata na kostky, cibuli, česnek, celer na drobno. Uvaříme čočku a kroupy (každé zvlášť). Čočku vaříme cca 20 minut dle návodu.


    Zobrazit celý recept

  2. Kroupy propláchneme a dáme si vařit s 1,5x více vody (mírně osolené) než máme krup. Až začne vařit, dáme do ní kroupy a vaříme cca 4 minuty, než se voda vyvaří. Poté necháme pár minut dojít pod pokličkou a hotové lehce zakápneme olivovým olejem. Poté se budeme věnovat zelenině.

  3. Na pánvi opečeme cibuli do sklovita, přidáme česnek a minutu mícháme. Přidáme celer a opékám dokud trochu nezměkne. Takto to uděláme s každou další přidávanou zeleninou, dáváme od nejpevnější po nejměkčí. Cuketu a rajčata necháme naposledy (obsahují spoustu vody a opékáme je pouze chvíli) jinak by byly rozvařené.

  4. Až je veškerá zelenina dostatečně opečená, přisypeme čočku a kroupy, důkladně promícháme a nakonec dochutíme solí, pepřem a tymiánem. Opět promícháme a ihned podáváme. Na talíři ozdobíme kopečkem strouhaného sýru.