Suroviny
- 1 kg brambor
- 100 g špeku
- velká cibule
- ocet (u nás kvasný)
- sůl
- cukr
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Na vyškvařeném špeku (na kostičky) ne do křupava, osmažit cibuli (na kostičky, na měsíčky) do sklovita.
Přidat ocet, trochu vody, cukr, sůl a nechat zálivku přejít varem. -
Ve slupce vařené brambory oloupat a krájet podle rodinných zvyklostí do mísy.
Vrstvy brambor skrápět zálivkou. Opepřit, zlehka promíchat, dochutit octem, solí a uložit v teple.Poznámka:
U nás mu říkáme Valašský.
Pro změnu možno mísu pohladit česnekem…
V naší famílii musí být na stole vedle majonézové klasiky ke Štědrovečernimu kaprovi.
Pokud jej hodláte podávat po studenu, vřele doporučuji místo špeku použít olej! …ale to už je úúúplně jiná pohádka…
Mám jej rád i samotný, nebo třeba s tvrdým chlebem…
Poznámka od kuchařky
Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…
Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…
Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…
Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…