Suroviny
- 800 g telecí kližky (váha před očištěním)
- 100 g anglické slaniny
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 PL mletého kmínu
- 1 PL drceného kmínu
- špetka pepře
- 1,5 dcl kvalitního oleje
- telecí vývar
- sůl
Postup přípravy receptu
-
V oleji rozmícháme kmín a pepř. Necháme odstát.
-
Mezitím si kližku odblaníme, očistíme a nakrájíme na kostky.
-
Ve vhodné míse kostky pečlivě obalíme v oleji s kořením a pořádně promícháme, aby se koření s olejem dostalo úplně všude. Necháme odležet asi 2 hodiny, ideálně přes noc. Můžeme ještě během marinování promíchat.
-
Slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky.
-
Do hlubší pánve (Wok) si odlijeme trochu olejové marinády, vhodíme slaninu, necháme roztavit.
-
Pak rozvoníme cibuli a česnek. Vložíme maso, zprudka orestujeme a dusíme do úplného změknutí masa. Podle potřeby podléváme vývarem. Solíme až před dokončením, pozor – slanina i vývar jsou slané.
Nezahušťovala jsem, šťáva takto nám stačila.
Podáváme s jasmínovou rýží, ale i s těstovinami, i různě upraveným bramborem.
Poznámka od kuchařky
Oprášila jsem starý recept – Kuchařka „Jitřenky“ A. Seidlové z roku 1920 a rodinná kuchařka, upraveno