Suroviny
2 porce
- Na ražničí:
- 200 g telecího masa
- 1/2 klobásy Lángolt, nebo jiné oblíbené pikantní klobásy
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- 1 lžička hořčice
- koření Gyros
- 1 lžička tekutého chilli
- tročku oleje
- Na zelí:
- 1 středně velká kedlubna
- 50 g slaniny
- 1 menší cibule
- sůl
- drcený kmín
- malá lžička octu
- malá lžička fruktozy, nebo cukru
- Na dušené houby:
- 100-150 g mražených, popřípadě čerstvých hub
- 1/2 cibule
- drcený kmín
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, přidáme hořčici, koření, chilli a trošinku oleje. Vše promícháme a necháme marinovat aspoň hodinu.
-
Když je maso namarinované, střídavě napichujeme na jehly maso, cibuli a klobásu. Špízy dáme do pekáčku, podlijeme je troškou vody a pečeme ve vyhřáté troubě cca 60 minut na 200 stupňů. Během pečení podléváme výpekem, popřípadě přidáme vodu, pokud je potřeba.
-
V kastrůlku rozehřejeme trošinku oleje, přidáme a osmažíme cibuli, vložíme do základu houby, osolíme, posypeme kmínem, podlijeme trochou vody a dusíme do jejího vyvaření.
-
V druhém kastrůlku restujeme slaninu nakrájenou na kostičky, přidáme cibuli, necháme společně rozvonět a nakonec přidáme nahrubo nastrouhaný kedluben. Osolíme, přidáme kmín, podlijeme troškou vody a dusíme tak 10 minut, až se voda zcela vyvaří.
-
Ražniči podáváme s kupkou zelí a kupkou dušených hub, malinko polité výpekem.
Poznámka od kuchařky
Vím, že je to velmi zvláštní kombinace, ale kupodivu to bylo opravdu skvělé.