Suroviny
4 porce
- 400 g telecího mozečku
- 50 g másla
- 4 hříbky
- 3 žloutky
- 4 lžíce bramborové kaše
- kmín, pepř a sůl
Postup přípravy receptu
-
Telecí mozeček důkladně propláchneme a zbavíme žilek a blan. Čerstvé mladé hříbky očistíme a nakrájíme na tenké plátky. Varné mělké talíře potřeme tence máslem, přiměřeně osolíme, opepříme a pokmínujte.
-
Plátky hříbků položíme na talíře kolem dokola tak, aby tvořily kulaté vějíře. Vrstvu hříbků pokryjeme máslem, znovu osolíme, opepříme a okmínujeme. Doporučuji houbový vějíř dělat maximálně na půlku talíře a také máslový podklad tomu přizpůsobit.
-
Žloutky vyšleháme a pěnu položíme na hříbky v tenké vrstvě. Zapékáme v horké troubě každý talíř asi dvě až tři minuty (při teplotě asi 180 – 200 st. C – podle toho jak komu peče trouba).
-
Mozeček nakrájíme na silnější plátky, osolíme a opepříme. Opékáme ho na pánvi na másle po obou stranách asi tři minuty.
-
Potom na každý talíř dáme na vrstvu žloutků a hříbků nejprve lžíci teplé bramborové kaše, potom mozeček. Můžeme dát ještě do horké trouby na minutu prohřát.
Podáváme zdobené zeleninou (papriky, rajčata, okurky apod.) a s čerstvě vařenými brambory (nebo s hranolky a tatarkou) a s mísou zeleninového salátu.