Telecí kýta se zadělávanou zeleninou

52
- reklama -

Suroviny

600 g telecí kýty
80 g špeku
sůl
olej
20 g špeku
1 šalotka
1/4 celeru
2 mrkve
telecí vývar
zadělávaná zelenina:
200 g karotky
200 g řapíkatého celeru
200 g hrášku
olivový olej
2 lžičky francouzského másla (máslo smíchané s hladkou moukou)
100 ml smetany
špetka cukru
sůl
muškátový květ

Postup přípravy receptu

  1. Telecí kýtu naporcujeme na 150 g špalíčky. Každý špalíček prošpikujeme kouskem slaniny, maso osolíme a ze všech stran opečeme na trošce rozpáleného oleje.


    Zobrazit celý recept

  2. Nakrájený špek (20 g) vypečeme, přidáme na kostičky nakrájenou šalotku, celer i mrkev, vložíme maso, podlijeme telecím vývarem a dusíme doměkka 45−60 minut.

  3. Karotku a celer nakrájíme na špalíčky a orestujeme na olivovém oleji, nakonec přidáme hrášek, zahustíme francouzským máslem (máslo smícháme s moukou, poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky), zředíme smetanou, okořeníme a necháme projít varem.

  4. Na talíř servírujeme porci zeleniny a špalíček masa.