![Telecí kýta se zadělávanou zeleninou_5ffdcce67c818.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/teleci-kyta-se-zadelavanou-zeleninou_5ffdcce669bbe.jpeg)
- reklama -
Suroviny
- 600 g telecí kýty
- 80 g špeku
- sůl
- olej
- 20 g špeku
- 1 šalotka
- 1/4 celeru
- 2 mrkve
- telecí vývar
- zadělávaná zelenina:
- 200 g karotky
- 200 g řapíkatého celeru
- 200 g hrášku
- olivový olej
- 2 lžičky francouzského másla (máslo smíchané s hladkou moukou)
- 100 ml smetany
- špetka cukru
- sůl
- muškátový květ
Postup přípravy receptu
-
Telecí kýtu naporcujeme na 150 g špalíčky. Každý špalíček prošpikujeme kouskem slaniny, maso osolíme a ze všech stran opečeme na trošce rozpáleného oleje.
-
Nakrájený špek (20 g) vypečeme, přidáme na kostičky nakrájenou šalotku, celer i mrkev, vložíme maso, podlijeme telecím vývarem a dusíme doměkka 45−60 minut.
-
Karotku a celer nakrájíme na špalíčky a orestujeme na olivovém oleji, nakonec přidáme hrášek, zahustíme francouzským máslem (máslo smícháme s moukou, poměr přibližně 20 g másla a lžíce mouky), zředíme smetanou, okořeníme a necháme projít varem.
-
Na talíř servírujeme porci zeleniny a špalíček masa.
Kuchař: lenoura