
Suroviny
4 porce
- 1 kg telecího krku
- 1 větší cibule
- 1/2 papriky Jalapeňo
- 1/2 papriky kapie
- olej
- sůl
- pepř
- instantní jíška
Postup přípravy receptu
-
Na troše oleje orestujeme na jemno nakrájenou cibuli společně s na jemno nakrájenou polovinou papriky Jalapeňo.
-
Telecí krk si nakrájíme na menší kusy a zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo, a podlijeme zlehka trochou vody a osolíme.
-
Dusíme tzv. ve vlastní šťávě, dokud maso není krásně měkké.
-
Maso poté vyjmeme, pokud nám vadí nějaké blány, které jsou pro telecí maso toliko vlastní můžeme je z masa odstranit.
-
Do vzniklé šťávy nakrájíme na velmi malé kostičky polovinu kapie a lehce zahustíme instantní jíškou.
-
Můžeme ještě dochutit pepřem. Příloha: Vařené nové brambory.
Poznámka od kuchařky
Paprička jalapeño [chalapeňo] je původem z Mexika. Své jméno má podle hlavního města mexického státu Veracruz Jalapa (španělsky), ale původ slova je z aztéckého Xalapa (jazyk nahuatl). Jedná se pravděpodobně o nejpopulárnější papričku na americkém kontinentu. Jalapeños jsou malé (5 cm) až středně velké (8 cm) chilli papričky známé svou pálivostí. Jejich pálivost dosahuje 2 500 až 6 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). V porovnání s ostatními chilli papričkami jsou tedy jalapeños mírně pálivé až pálivé.