Telecí krk „Jalapeňo“

85
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 kg telecího krku
1 větší cibule
1/2 papriky Jalapeňo
1/2 papriky kapie
olej
sůl
pepř
instantní jíška

Postup přípravy receptu

  1. Na troše oleje orestujeme na jemno nakrájenou cibuli společně s na jemno nakrájenou polovinou papriky Jalapeňo.

  2. Telecí krk si nakrájíme na menší kusy a zprudka orestujeme, aby se maso zatáhlo, a podlijeme zlehka trochou vody a osolíme.

  3. Dusíme tzv. ve vlastní šťávě, dokud maso není krásně měkké.

  4. Maso poté vyjmeme, pokud nám vadí nějaké blány, které jsou pro telecí maso toliko vlastní můžeme je z masa odstranit.

  5. Do vzniklé šťávy nakrájíme na velmi malé kostičky polovinu kapie a lehce zahustíme instantní jíškou.

  6. Můžeme ještě dochutit pepřem. Příloha: Vařené nové brambory.

Poznámka od kuchařky

Paprička jalapeño [chalapeňo] je původem z Mexika. Své jméno má podle hlavního města mexického státu Veracruz Jalapa (španělsky), ale původ slova je z aztéckého Xalapa (jazyk nahuatl). Jedná se pravděpodobně o nejpopulárnější papričku na americkém kontinentu. Jalapeños jsou malé (5 cm) až středně velké (8 cm) chilli papričky známé svou pálivostí. Jejich pálivost dosahuje 2 500 až 6 000 Scovilleho jednotek pálivosti (SHU). V porovnání s ostatními chilli papričkami jsou tedy jalapeños mírně pálivé až pálivé.

Zdroj:http://cs.wikipedia.org/wiki/Paprička_jalapeño