
Suroviny
- 125 g Teffové mouky
- 1/2 banánu rozmačkaného vidličkou na kaši
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička sušeného droždí
- cca 150-180 ml vlažné vody
Postup přípravy receptu
-
Ze všech surovin umícháme řidší lívancové těsto, které necháme na teplém místě asi 20 minut nakynout.
-
Pánvičku nebo lívanečník lehce potřeme olejem, rozpálíme a smažíme malé lívanečky. Na první vždy vymazávám, další již smažím nasucho.
-
Před podáváním ozdobíme tak, jak máme lívance rádi, např. skořicovým cukrem, džemem nebo tvarohem.
-
Na obrázku jsou s moučkovým cukrem a ovocem a s „tofu tvarohem“. Pokud zbydou, vydrží vláčné i do druhého dne.
Poznámka od kuchařky
Teff je jednoletá travina pocházející z Etiopie. Zde představuje čtvrtinu veškerých pěstovaných obilovin. Název pochází z ahmarského slova teffa (ztracený). Toto označení je velmi výstižné, zrníčka teffu totiž měří jen 0.5-1.0 mm. Teff je bohatý na vlákninu, bílkoviny, vápník a železo. Neobsahuje lepek, je tedy vhodný pro celiaky a díky příznivému obsahu živin také pro diabetiky. Vaří se ve čtyřnásobku tekutiny, vody nebo mléka.
V nedávné době u nás uvedla teff na trh firma Adveni medical. V jejich nabídce je nejen teff a teffová mouka, ale také mnoho dalších zajímavých surovin (http://www.advenimedical.cz).
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.