Tečkované bulky

67
- reklama -

Suroviny

Preferment:
150 g hladké mouky
150 g vody
necelý 1 g čerstvého droždí
– smícháme do hladkého těstíčka, zakryjeme a necháme asi 12 hodin pracovat (ve velkých vedrech jen několik hodin, pak uložíme do lednice)
Dále:
200-220 g vody
2 lžičky soli
200 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
2 lžíce celého máku
hrstka sušených rajčat
7-8 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. Sušená rajčata si hodinu předem namočíme do vlažné vody, pak je scedíme, osušíme a pokrájíme na menší kousky.


    Zobrazit celý recept

  2. Těsto je řidší, vymíchávám ho robotem – k prefermentu přidáme zbytek surovin a vymísíme hladké těsto (pokrájená rajčata přidáme až zcela nakonec mísení. Stěrkou, namočenou v oleji pak těsto vyškrábneme na pomoučený stůl.

  3. Omoučenýma rukama těsto roztáhneme do stran a poskládáme (jako když překládáme kváskové těsto na chleba) a snažíme se nezapracovat do těsta moc mouky navíc – pomůže dobrá stěrka nebo špachtle. Poskládané ho uložíme do olejem lehce vymazané misky a necháme 30 minut odpočinout.

  4. Po odpočinku těsto vyklopíme na stůl a roztažení a skládání si zopakujeme (těsto se hezky zpevní a mnohem méně lepí). Složené ho znovu uložíme do olejem vymazané mísy a necháme asi hodinu kynout.

  5. Vykynuté těsto vyklopíme na stůl – pracujeme opatrněji, abychom z něj vymačkali co nejméně vzduchových bublin, natáhneme trochu do délky a kartou nebo nožem nakrájíme na 8 kusů.

  6. Nakrájené bulky uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme nakynout, pak postříkáme vodou z rozprašovače a upečeme v troubě, dobře vyhřáté na 230°C/asi 20 minut.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz