
Suroviny
- 7 plátů filo těsta (cca 200 g) (čtverce 27x27cm)
- 1 plechovka tuňáka ve vlastní šťávě – 130 g
- 200 g cottage (použila jsem Cottage z Lidlu, který má jemnější kousky)
- 2 větvičky oregana (asi 1 lžíce nasekaných lístků)
- 5 polovin rajčat nakládaných v oleji
- pár kapek olivového oleje
- pár kapek citronu
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Tuňáka nechte vykapat a poté jej lehce pomačkejte vidličkou.
-
V misce jej smíchejte s pár kapkami olivového oleje a citronu, vmíchejte nasekané lístky oregana.
-
Do sýru vmíchejte jemně nakrájená osušená rajčata.
-
Rozehřejte asi dvě lžíce másla (množství másla rozehříváme postupně dle potřeby). Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem.
-
Plát filo těsta podélně rozkrájejte na tři stejně velké pruhy. Pokud ztrácí vlhkost, lehce jej pokropte vodou. Každý kousek lehce potřete máslem (obzvlášť okraje).
-
5) Na začátek obdélníku položte asi lžičku tuňákové náplně a navrstvěte lžičku ochuceného sýra. Dolní cíp přeložte nahoru a utvořte trojúhelník. Přes vnitřní stranu opět ohněte a pomalu zabalte šáteček. Ten nakonec potřete lehce máslem a položíte na plech.
-
Takto pokračujte se všemi sedmi pláty těsta. Během tvoření šátečků mějte zbylé těsto přikryté navlhčenou utěrkou, těsto má tendenci rychle tvrdnout.
-
Plech se šátečky vložíte do trouby a pečte asi 10 minut dozlatova.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz