Suroviny
asi 20 ks
- listové těsto (nebo které máme rádi)
- já použila oblíbené:
- hrnek vlažného mléka
- 1 vejce
- 120 ml oleje
- 500 g hladké mouky
- 7 g sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého)
- lžička soli
- cukr
- 1 vejce na potírání
- švestková povidla (domácí „peču“ si je v remosce, recepty tu už jsou)
Postup přípravy receptu
-
Suroviny dáme do pekárny, program „těsto“.
-
Těsto vyválíme na tenko, vezmeme si tvořítko na taštičky (viz foto) – spodní stranou vykrájíme kolečka, jejich okraj potřeme vajíčkem a doprostřed dáme lžičku domácích povidel. Přendáme na horní zubatou stranu tvořítka a „skousneme“ taštičku.
-
Dáme na plech s pečícím papírem, potřeme vajíčkem.
-
Pečeme asi půl hodinky naplno (plynová trouba) – plynovou troubu zapálím, vložím taštičky, po půl hodince jsou akorát (samozřejmě průběžně kontrolujeme).
-
Těsto bez pekárny: do vlahého mléka rozmíchat kvasnice a trochu cukru, zaprášit lžičkou mouky, nechat 10 minut kynout, pak tento kvásek smíchat s ostatními surovinami a na teple nechat asi půl hoďky kynout. Pak vyválet, naplnit a péct (nenechávám kynout plněné na plechu, rovnou s tím do trouby).
Poznámka od kuchařky
Je to hrozně jednoduché, rychlé a hlavně dobré.
Zbytek těsta (ze kterého už nejde udělat kolečka) vyválím, potřu vajíčkem nebo kečupem, posypu pizza kořením, nakrájím na proužky, udělám „krucánky“ a upeču. Jak říkaly babičky – ni zrno nazmar:-)