Tarte Tatin (Obrácený koláč)

39
- reklama -

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
100 g másla
špetka soli
1 žloutek
5 cl studené vody
Náplň:
6–8 jablek (nebo hrušek)
50 g másla
80 g cukru

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nakrájejte na malé kousky a prsty promněte s moukou a solí, dokud se nespojí ve velmi malé hrudky. Přidejte žloutek a vodu a zpracujte v hladké jemné těsto. Těsto zabalte do fólie a nechte alespoň hodinu odležet.


    Zobrazit celý recept

  2. Jablka oloupejte a nakrájejte na šestiny, vykrojte stopky a jádřince. Do pánve vsypte cukr a za stálého míchání nechte zkaramelizovat, přidejte máslo a nechte provařit, dokud se karamel nespojí. Přidejte jablka a promíchejte.

  3. Do hlubší koláčové formy naskládejte jablka a zalijte karamelem. Z těsta vyválejte plát, kterým zakryjete jablka. Kraje těsta vtlačte po obvodu formy.

  4. Vložte do trouby předehřáté na 180°C a pečte asi 40 minut. Před vyklopením koláče z formy jej nechte asi 5 min odstát.