Tarte Tatin – Jablečný koláč

39
- reklama -

Suroviny
12 porcí

225 g hery
320 g hladké mouky
110 g cukru krupice
3 žloutky
6 jablek
80 g cukru krupice
citronová šťáva z 1/2 citrónu
mletá skořice

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, hery, 110 g cukru krupice a žloutků vytvoříme těsto, které zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu do mrazáku.


    Zobrazit celý recept

  2. Jablka oloupeme a rozkrojíme na měsíčky. V míse je zakapeme a promícháme s citrónovou šťávou.

  3. Dno formy vyložíme pečícím papírem a potřeme olejem nebo Herou.

  4. Nasypeme 80 g cukru, jemně formou protřepeme, aby se nám cukr rozprostřel po celé ploše formy a vložíme na chvíli do trouby, kterou jsme rozehřáli na 230 stupňů.

  5. Až nám začne cukr karamelizovat, formu vytáhneme, naskládáme jablka a posypeme skořicí.

  6. Vrátíme formu zpět do trouby a necháme ji dalších 10 minut péct. Jablka začnou hnědnout a pustí šťávu.

  7. Vytáhneme z trouby a teplotu snížíme na 220°C pro další přípravu.

  8. Na jablka nastrouháme těsto, které nijak nestlačujeme a zapečeme dalších 20 minut, dokud není koláč zlatohnědý.

  9. Koláč necháme 2 minuty zchladnout, zakryjeme jej větším talířem a pak jej překlopíme.

    Koláč není přeslazený a je osvěžující.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: http://ona.idnes.cz/omrzel-vas-strudl-recepty-na-k… mírně upraveno.