
Suroviny
- Těsto:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 250 g Majolky®
- 3 lžíce cukru krupice
- 30 g droždí
- 1 vejce
- 150 ml vlažného mléka
- špetka soli
- (+ vejce na potření koláčů)
- Drobenka:
- 60 g cukru krupice
- 60 g másla
- 100 g hrubé mouky
- 2 lžičky skořice
- Krém:
- 200 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce škrobové moučky
- 3 lžíce moučkového cukru
- 100 ml másla
- 1/2 l šlehačky
Postup přípravy receptu
-
Těsto: Zahřát mléko, rozdrobit do něj droždí, špetka soli, cukru – nechat vzejít kvásek. Do misky dáme mouku, cukr, majolku, 1 vejce. Přilít vykynuté droždí, vše dohladka vymíchat, nechat kynout 45 minut (je možné nechat udělat těsto v pekárně – program Těsto).
-
Z vykynutého těsto vytvořit 2 kulaté bochánky, přenést na plech s pečicím papírem, nechat kynout cca 10 minut. Bochánky potřít rozšlehaným vejcem, pak posypat drobenkou. Pečeme na 160°C cca 30 minut (zkontrolovat špejlí). Po vychladnutí (nejlépe na mřížce) koláč rozříznout napůl, naplnit krémem.
-
Postup krému: ve 2 lžících mléka rozmíchat škrob. Ostatní mléko nalít do hrnce, přidat oba cukry a máslo, nechat rozpustit. Až začne mléko vařit, přidat škrob, nechat přejít varem, vychladit za občasného míchání. Šlehačku ušlehat dotuha, smíchat s vychladlým „pudinkem“.
Poznámka od kuchařky
Ač vypadá postup složitě, je geniálně jednoduchý… Zkuste:-)
http://recepty-od-sofie.webnode.cz/recepty/
Byla jsem upozorněna, že je tento koláč pečen pod dalšími různými názvy, proto doplňuji.