
- reklama -
Suroviny
2-3 porce
- 200-400 g okurky salátové (jak kdo má rád – oloupat, nakrájet na drobné kostičky)
- trocha soli
- 400-500 ml jogurtu bílého hustého (1 velký)
- kopr drobně nakrájený
- česnek jemně utřený – podle chuti, lze i vynechat,kdo ho nemůže
- ořechy vlašské drobně nasekané, NE mleté (nemusíte použít, já je nedávám)
Postup přípravy receptu
-
Kostičky okurky dát do misky, trochu osolit a nechat vypotit. Potom vmíchat jogurt a kopr. To je základ – nechá se jíst i takto.
-
Kdo může, přidá česnek. Kdo chce, přidá ořechy. V každém případě je nutné nechat dobře vychladit. Vynikající osvěžení v horkých dnech.
Poznámka od kuchařky
Jogurt by měl být co nejhustší – rozředí ho šťáva z okurky.
Dobrý je řecký jogurt, a v Lidlu mívají hustý, moc dobrý, ale dost tučný jogurt
„PILOS, jogurt bílý smetanový 10%, 400 g“.
Máš-li jogurt řídký, nech ho odkapat na sítku vyloženém plátýnkem nebo utěrkou.
Je to bulharský recept, který jsem dostala od kamarádky, která měla manžela z Bulharska.
Něco teorie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Tarator
Kuchařka: Nadja