
Suroviny
4 porce
- 500 g sladkých tamarindů
- 2 šálky vývaru (z uzeného masa)
- 1 kus velký jako palec čerstvého zázvoru oloupaný a nastrouhaný
- 3 lžíce třtinového cukru nebo více podle chuti
- 1/2 lžičky chilli
- 1 čajová lžička kvalitní sojové omáčky
- koriandr mletý
- badyán
- skořice
- hřebíček
Postup přípravy receptu
-
Do hrnce dáme vařit na mírném ohni dužinu z tamarindových lusků s vývarem.
-
Přidáme strouhaný zázvor, chili, mletý koriándr, badyán, skořici a hřebíček.
-
Když omáčka začne houstnout, přidáme sojovou omáčku a opět zředíme vývarem. V této fázi je omáčka dosti kyselá a proto ji postupně dochucujeme třtinovým cukrem. Po 15-20 minutách by měla být omáčka hotová.
-
Omáčku propasírujeme, zbavíme ji tím pecek a vláken. Propasírovanou omáčku vrátíme do hrnce, přidáme uvařené uzené maso a ještě prohřejeme. Podáváme s houskovým knedlíkem. Tamarind dává této omáčce nakyslou a neobvyklou chuť.
Poznámka od kuchařky
Při vaření této omáčky jsem hodně improvizoval, ale dosažená chuť byla celou mou rodinou hodnocena velmi vysoko. Kombinace exotické omáčky s českým uzeným a knedlíkem je vyloženě nadchla. A teď něco o tamarindu. Luskovité plody tamarindy, jsou cca až 10 centimetrů dlouhé a dva centimetry široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost