Suroviny
- Na 1 kg taliánů potřebujeme:
- 400 g telecího plecka
- 400 g vepřového laloku (bez kůže)
- 200 g vepřového ramínka (bez kůže)
- 30 g soli
- 0,25 g sanytru
- 2,50 g mletého pepře
- 1 g zázvoru
- 0,50 g kardamomu
- 1 g česneku (rozetřeného)
Postup přípravy receptu
-
Telecí plecko bez chrupavek, šlach a blan umeleme na strojku přes kotouček s otvory 10 mm, osolíme, okořeníme, přidáme dusičnan a vodu (asi třetinu váhy na váhu telecího masa).
-
Dobře promícháme a když je hmota hladká, přidáme laloky nakrájené o hraně 10 mm a znovu promícháme.
-
Vepřové ramínko umeleme stejným způsobem jako telecí maso, smícháme s připravenou hmotou a narážíme do tenkého střeva v kratších úsecích, které oddělujeme provázkem – dvojitým uzlíkem.
-
Před vařením necháme taliány v chladničce 2-3 dny proležet.
-
Pak vkládáme do horké vody a zatížíme poklicí, aby zůstaly ponořeny.
-
Po chvíli varu snížíme teplotu na 90 °C a ještě vaříme asi 1,5 -2 hodiny, dokud taliány nezměknou.
-
Potom je buď spotřebujeme nebo je ochladíme studenou vodou a rozvěsíme v chladné místnosti, aby uschly a zcela vychladly.
-
Pak je můžeme krátkou dobu uchovávat v chladničce.
Poznámka od kuchařky
Dusičnan E252 (dusičnan draselný) pro potravinářské užití dá se koupit pod názvem Sanytr.
Velmi důležité je dodržovat dávkování, může poškodit zdraví. Na druhou stranu E252 obsahuje veškerá zelenina, tvrdé a polotvrdé sýry, některé ryby, hlavně uzené atd.
Dusičnan draselný je hnojivo pod názvem ledek. Vyráběl se z dusičnanu draselného také černý střelný prach, proto dříve se maso nakládalo do střelného prachu, aby bylo chutnější a rychleji proleželé.
Doporučuji k receptu: místo soli koupit rychlosůl v drogerii Teta tam už dusičnan je namíchaný.
Bez dusičnanu se dají vyrobit taliánky libové a taliány tučné, ale to už je jiný recept i jiný postup.