- reklama -
Suroviny
- 8 větších brambor
- 150 g Parmazánu
- 100 g uzené Parenice nebo Korbáčiků
- 3 šalotky
- 250 g uzeného masa (maso z uzených ovařených žebírek nebo z uzených kuřecích stehen)
- 150-180 g sýru s modrou plísní
- 300 ml smetany ke šlehání
- 4 polévkové lžíce olivového oleje
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Brambory důkladně omyjeme, šalotku oloupeme a pokrájíme na tenké plátky, které vysušíme utěrkou.
-
Sýry nastrouháme.
-
Uzené maso pokrájíme na malé kousky.
-
Pekáček nebo misku vymažeme olivovým olejem, střídavě do něj klademe osolené a opepřené plátky brambor, šalotku, uzené maso, všechny nastrouhané druhy sýrů a parmazán nebo jiný jemný strouhaný sýr, který je poslední vrstvou tohoto nákypu.
-
Nakonec vše zalijeme smetanou a pečeme v troubě na 180-200 stupňů do zlatova.
Poznámka od kuchařky
Kdo nechce a nebo nemá rád uzené maso, může si plátky brambor proložit jenom několika druhy sýrů a šalotkou. Pak je to jen bramborový nákyp se sýry, ale moc dobrý i tak. Mohu jen doporučit, dělala jsem nákyp již na oba způsoby.
Kuchařka: varilamyskakasicku