
- reklama -
Suroviny
zhruba 60 ks
- 330 g polohrubé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky cukru
- 1/2 kostky másla nebo jiného tuku – 125 g
- 1 vejce
- 1/2-1 dl mléka – podle potřeby
- Na náplň
- 100 g tvrdého sýra – eidam
- 100 g nivy
- 1/2 kostky změklého másla nebo jiného tuku – 125 g
- Sýry nastrouháme a vše smícháme dohromady.
- 1 vejce na potření nahrubo sekané nebo strouhané ořechy (můžou být i loupané mandle, nebo i sezam.)
Postup přípravy receptu
-
Ze všech přísad zpracujeme těsto, mléko dáme dle potřeby, rozdělíme na 2 díly a vyválíme na obdélníkové pláty.
-
Potřeme nádivkou, pevně svineme do rolády a dáme do chladničky ztuhnout.
-
Pak krájíme na spíše tenčí kolečka a dáme na plech vyložený papírem na pečení nebo teflonovou folií.
-
Potřeme rozkvedlaným vejcem, posypeme ořechy nebo mandlemi a dáme péct asi na 15 – 20 minut jen dorůžova, jinak sýr zespodu šneků se začne na plechu připalovat a hořkne.
Poznámka od kuchařky
Recept pochází od Čiriny.
Na druhé fotce jsou šneci v horní polovině talíře, dole je jiné sýrové a slané pečivo.
Kuchařka: Merylas