
Suroviny
- 150 g másla nebo rostlinného tuku
- 180 g strouhaného sýra
- eidam, ementál apod.
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 100-125 ml smetany ke šlehání
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 250 g polohrubé mouky
- Na pomazání:
- 2 žloutky
- Na posypání:
- sůl, kmín, mák, sezam, strouhaný sýr,
- sekané ořechy nebo mandle, lněné semínko
Postup přípravy receptu
-
Z přísad zaděláme na vále těsto, které zabalíme do mikrotenu a necháme nejméně 2 hodiny v chladu odpočinout.
Potom vyválíme cca 3-5 mm a vykrajujeme menší tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. -
Na plechu potřeme rozšlehanými žloutky a sypeme libovolným sypáním.
-
Pečeme při teplotě 190 °C cca 10 – 15 minut podle velikosti a síly tvarů. Po upečení sesypeme na plochý tác a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Pro urychlení práce můžeme vyválet plát, který zarovnáme na obdélník. Pomažeme žloutky, sypeme a teprve potom vykrajujeme tvary radýlkem (čtverečky, tyčinky, obdélníčky),
Sýr můžeme zčásti nahradit plísňovým sýrem Niva. Pečivo je pak pikantnější. V případě, že použijeme Nivu, je dobré sypat sekanými vlašskými ořechy.









