
Suroviny
dle velikosti knedlíčků
- 1 malá cibule
- 30 g másla
- 1 rohlík (houska)
- 2 lžíce mléka
- 1 vejce
- 50 g eidamu (primátor)
- mrkev- kousek asi cm
- pažitka (petrželka) 1 lžička
- 1/2 lžičky soli
- pepř mletý bílý
- paprika mletá sladká asi 1/2 lžičky
- 2 lžíce strouhanky
Postup přípravy receptu
-
Cibulku jemně nakrájíme a lehce jí osmahneme na rozehřátém másle (ne do zhnědnutí!). Necháme vychladnout.
-
Mezitím nakrájíme rohlík na malinkaté kostičky a zvlhčíme ho mlékem s prošlehaným s vejcem.
-
Sýr nastrouháme najemno, mrkev taktéž, pažitku nasekáme a obojí vsypeme k nabobtnalému rohlíku. Pak přidáme lehce vychladlou cibuli, sůl, pepř, mletou papriku a směs promícháme. Nakonec přidáme dle potřeby strouhanku, znovu zamícháme a necháme chvíli odpočinout. Pakliže si nejsme jistí hustotou těsta, zkusíme dva knedlíčky zavařit na zkoušku a podle těchto se pak zařídíme.
-
Knedlíčky můžeme zavářet přímo do vývaru. Hotové vhazujeme do vroucí polévky a necháme pomalu vařit asi 5 minut, samozřejmě záleží na velikosti knedlíčků. Sýrové knedlíčky se hodí jak do vývarů, tak do bílých polévek – květáková, kedlubnová.
Poznámka od kuchařky
Recept je z knihy o těstech a těstíčkách.
Knedlíčky jsou jemné, drží tvar a ani opakovaným ohříváním se nerozpadají. Jsou vhodné i jako zavářka pro děti.