Syrovátkový chléb se sušenými rajčaty a cibulkou

80
- reklama -

Suroviny

400 g hladké mouky
100 g chlebové mouky
1 lžička cukru
42 g čerstvého droždí
300 ml vlažné syrovátky
1,5 lžičky soli
5 nasekaných sušených v oleji naložených rajčat
1 cibule ( na troše oleje osmažená na drobné kousky)
2 lžíce oleje

Postup přípravy receptu

  1. Droždí posypeme cukrem, přidáme lžičku mouky a zalijeme třemi lžícemi vlažné syrovátky. Necháme vzejít kvásek. Mezitím v míse smícháme mouky se solí, pak přidáme syrovátku, cibuli i rajčata a nakonec kvásek.

  2. Smícháme měchačkou a pak ručně propracujeme asi deset minut, až je těsto pěkně hladké. Poprášíme lehce hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.

  3. Když těsto zdvojnásobí svůj objem, chlebíčkovou formu vymažeme olejem a těsto do ní přemístíme. Opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Nakonec těsto na horní části propícháme vidličkou nebo uděláme nožem mělké zářezy.

  4. Vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Pečeme 15 minut a v případě potřeby po této době zakryjeme alobalem. Dopékáme ještě asi 20 minut a pak chleba vyjmeme z trouby. Přemístíme jej na mřížku a necháme vychladnout.

Poznámka od kuchařky

To mi takhle včera zbyla doma syrovátka z domácího sýru, smažená cibulka od oběda, v lednici jsem našla otevřená sušená rajčata… A už jsem špekulovala, jak tyto tři suroviny skamarádit 😉

Mé další recepty najdete tady: https://www.facebook.com/danielavariapise