
Suroviny
- 400 g hladké mouky
- 100 g chlebové mouky
- 1 lžička cukru
- 42 g čerstvého droždí
- 300 ml vlažné syrovátky
- 1,5 lžičky soli
- 5 nasekaných sušených v oleji naložených rajčat
- 1 cibule ( na troše oleje osmažená na drobné kousky)
- 2 lžíce oleje
Postup přípravy receptu
-
Droždí posypeme cukrem, přidáme lžičku mouky a zalijeme třemi lžícemi vlažné syrovátky. Necháme vzejít kvásek. Mezitím v míse smícháme mouky se solí, pak přidáme syrovátku, cibuli i rajčata a nakonec kvásek.
-
Smícháme měchačkou a pak ručně propracujeme asi deset minut, až je těsto pěkně hladké. Poprášíme lehce hladkou moukou, zakryjeme utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
-
Když těsto zdvojnásobí svůj objem, chlebíčkovou formu vymažeme olejem a těsto do ní přemístíme. Opět přikryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Nakonec těsto na horní části propícháme vidličkou nebo uděláme nožem mělké zářezy.
-
Vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 180°C. Pečeme 15 minut a v případě potřeby po této době zakryjeme alobalem. Dopékáme ještě asi 20 minut a pak chleba vyjmeme z trouby. Přemístíme jej na mřížku a necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
To mi takhle včera zbyla doma syrovátka z domácího sýru, smažená cibulka od oběda, v lednici jsem našla otevřená sušená rajčata… A už jsem špekulovala, jak tyto tři suroviny skamarádit 😉
Mé další recepty najdete tady: https://www.facebook.com/danielavariapise









