Sýrová lízátka

61
- reklama -

Suroviny

Těsto:
200 g hladké mouky
100 g studeného másla
50 ml studené vody
špetka soli
Náplň:
1 cibule
4 plátky slaniny
40 g jemně nastrouhaného ementálu
4 lžíce smetany
sůl
pepř
rozmarýn
nějaký sýr do náplně-
já použila brie a roquefort, ale stačí hermelín a niva
vajíčko na potření
popřípadě červená mletá paprika na ozdobu
špejle nebo tyčky na lízátka

Postup přípravy receptu

  1. Jako první jsem připravila těsto. V míse jsem smíchala všechny suroviny na těsto a promíchala nožem, aby se těsto zbytečně nezahřívalo. Na zadělání těsta ručně, pak používám gumové rukavice, protože těsto tolik nezahřejí, ale můžete vynechat. Rychle jsem zadělala těsto a dala ho na půl hodiny do lednice.


    Zobrazit celý recept

  2. Mezitím jsem připravila směs. Cibuli a slaninu jsem nakrájela nadrobno.
    Na jemném struhadle jsem nastrouhala 40 g ementálu. Do pánve jsem nalila olivový olej a osmažila cibuli a slaninu s řádnou dávkou rozmarýnu. Když mi cibule chytla barvu, tak jsem přidala 4 lžíce smetany a odstavila. Do směsi jsem vmíchala ementál. Odstavenou pánev jsem nechala trochu zchladnout, líp se mi to plnilo.
    Brie a roquefort jsem nakrájela na menší kostičky.

  3. Potom přišel čas na těsto. Těsto jsem rozválela na tenký plát a vykrájela z něj sedmicentimetrová kolečka.
    ½ vykrojených kruhů jsem dala na stranu, a na každý z nich doprostřed položila lžičku směsi. Na směs jsem položila kostičku nakrájeného sýra.
    Okraje jsem potřela rozšlehaným vajíčkem, přidala špejli a přiklopila vrchní kruh. Pomocí vidličky jsem kruhy spojila.

  4. Pokud to chcete mít ještě hezčí, tak si vystřihněte nějakou šablonu, potřete vršek vejcem a šablonu vysypte červenou mletou paprikou.

  5. Lízátka jsem pekla nejprve na normální program 15 minut na 180°C a dalších 15 minut jsem dala horký vzduch. Takže se pekla dohromady 30 minut.