Suroviny
- Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla
- 50 ml studené vody
- špetka soli
- Náplň:
- 1 cibule
- 4 plátky slaniny
- 40 g jemně nastrouhaného ementálu
- 4 lžíce smetany
- sůl
- pepř
- rozmarýn
- nějaký sýr do náplně-
- já použila brie a roquefort, ale stačí hermelín a niva
- vajíčko na potření
- popřípadě červená mletá paprika na ozdobu
- špejle nebo tyčky na lízátka
Postup přípravy receptu
-
Jako první jsem připravila těsto. V míse jsem smíchala všechny suroviny na těsto a promíchala nožem, aby se těsto zbytečně nezahřívalo. Na zadělání těsta ručně, pak používám gumové rukavice, protože těsto tolik nezahřejí, ale můžete vynechat. Rychle jsem zadělala těsto a dala ho na půl hodiny do lednice.
-
Mezitím jsem připravila směs. Cibuli a slaninu jsem nakrájela nadrobno.
Na jemném struhadle jsem nastrouhala 40 g ementálu. Do pánve jsem nalila olivový olej a osmažila cibuli a slaninu s řádnou dávkou rozmarýnu. Když mi cibule chytla barvu, tak jsem přidala 4 lžíce smetany a odstavila. Do směsi jsem vmíchala ementál. Odstavenou pánev jsem nechala trochu zchladnout, líp se mi to plnilo.
Brie a roquefort jsem nakrájela na menší kostičky. -
Potom přišel čas na těsto. Těsto jsem rozválela na tenký plát a vykrájela z něj sedmicentimetrová kolečka.
½ vykrojených kruhů jsem dala na stranu, a na každý z nich doprostřed položila lžičku směsi. Na směs jsem položila kostičku nakrájeného sýra.
Okraje jsem potřela rozšlehaným vajíčkem, přidala špejli a přiklopila vrchní kruh. Pomocí vidličky jsem kruhy spojila. -
Pokud to chcete mít ještě hezčí, tak si vystřihněte nějakou šablonu, potřete vršek vejcem a šablonu vysypte červenou mletou paprikou.
-
Lízátka jsem pekla nejprve na normální program 15 minut na 180°C a dalších 15 minut jsem dala horký vzduch. Takže se pekla dohromady 30 minut.