
Suroviny
- 200 g čerstvých lišek
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml smetany¨
- ocet
- sůl
- Svítek:
- 2 vejce
- 2 lžíce polohrubé mouky
- sůl
- olej
Postup přípravy receptu
-
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku, uděláme světlou jíšku a přilijeme cca 500 ml vody.
-
Prošleháme, osolíme, přivedeme k varu, vložíme očistěné lišky, ochutíme octem a vaříme minimálně 20 minut.
-
Na závěr zjemníme smetanou.
-
Na svítek oddělíme žloutky od bílků, z kterých ušleháme tuhý sníh.
-
Vmícháme do něho žloutky, mouku, osolíme a vymícháme jemné těstíčko.
-
Na pánvi rozehřejeme olej, těsto na něj vylijeme, rozetřeme ho a usmažíme z obou stran dozlatova. Ještě teplý ho nakrájíme na nudle nebo čtverečky.
-
Těsto můžeme také nalít do vymazaného pekáčku a upéct v troubě, vyhřáté na cca 180°C.
Poznámka od kuchařky
Toto dělala moje babička a bylo u nás moc oblíbené.
Svítek je zhruba pro 1-2 osoby, pro větší počet strávníků uděláme z větší dávky.