
Suroviny
- 500 g hovězího masa (dělám i z vepřového plecka a nebo co dům dá, třeba kuře, králík…)
- kousek špeku nebo slaniny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 menší celer
- 1 petržel nebo pastiňák (když není, postačí mražená směs na svíčkovou)
- smetana zakyslá
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 ks bobkový list
- 12 kuliček nového koření
- 10 kuliček celého černého pepře
- 6 kuliček jalovce (nemusí být)
- tymián
- sůl
- cukr
- ocet
- citronka nebo citr. šťáva
Postup přípravy receptu
-
Nejdříve si přichystáme sladkokyselý nálev: smícháme 2 litry studené vody s 12 zarovnanými PL cukru, 5 ČL soli a 4 PL octa. Důkladně promícháme.
-
Elektrický sporák si nastavíme na č. 6. V hrnci (papíňáku) na oleji osmahneme kořenovou zeleninu s kořením (bobkový list, pepř, jalovec, nové koření a tymián). Když je zelenina dostatečně osmahlá, přidáme k ní cibuli nakrájenou na půlměsíčky, asi minutku osmahneme a přidáme prošpikované maso.
-
Maso osmahneme ze všech stran až začne zlátnout a zalijeme sladkokyselým nálevem (celé 2 litry). Necháme na č. 6 dokud nezačne papíňák syčet – potom stáhneme sporák na č. 3 a necháme hodinku vařit.
-
Když je uvaříno, tak vyndáme masíčko, zeleninu scedíme a propasírujeme.
-
Vrátíme zpět do hrnce a na č. 4 necháme vařit. Když to začne bublat, tak do hrnce vlijeme zakyslou smetanu, kterou jsme si předem rozmíchali v půllitru s trochou mléka a 2 naběračkami omáčky.
-
Necháme přijít k varu a poté zahustíme jíškami Knorr. Dávám víc té tmavé, protože až tam nakonec přiliju smetanu, tak omáčka nebude tak světlá. Když je omáčka dostatečně hustá, tak do ní přilijeme smetanu a odstavíme ze sporáku.
-
Do hotové omáčky hodíme na plátky pokrájené masíčko a je hotovo! Jen je-li potřeba, omáčku dochutíme solí, citronovou šťávou a cukrem.