
Suroviny
- Uzený špek
- kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel)
- citrón
- pomeranč
- pepř celý
- bobkový list
- nové koření
- tymián
- sůl
- cukr
- hovězí maso
- smetana
Postup přípravy receptu
-
Den před vařením prošpikujeme maso špekem a nasolíme ho.
-
Dáme vařit vodu.
-
Do hrnce nastrouháme zeleninu a trošku nastrouhané pomerančové kůry, nadrobno pokrájenou cibuli, půlku citrónu který položíme plochou na prkénko a seřežeme z něho kůru.
-
Přidáme tak 3-4 pol. lžíce cukru. Do uzavíratelného sítka (vajíčko na čaj) dáme několik kuliček pepře a nového koření, přidáme rozlámaný bobkový list a špetku tymiánu.
-
Zalijeme teplou převařenou vodou a promícháme.
-
Vložíme maso, přikryjeme a uložíme do chladu. Je dobré tak 2-3 promíchnout během naložení.
-
Druhý den maso i se všemi ingrediencemi přendáme do pekáče, podlijeme nálevem, přiklopíme a dáme dusit do trouby do měkka. Pekáč odklopíme a šťávu vydusíme natolik, aby se zelenina trochu orestovala, přitom obracíme maso, aby se udělala na něm kůrčička.
-
Maso odložíme a obsah pekáče přendáme do hrnce (samozřejmě bez sítka), přidáme zbylý nálev, smetanu, máslovou jíšku a vše tyčovým mixérem rozmixujeme.
-
Povaříme, doředíme dochutíme cukrem a solí.
-
Pokrájené maso vložte zpět do omáčky. Servírujte s plátkem pomeranče (ne citronu), šlehačkou a brusinkami.
Poznámka od kuchařky
Svíčková mě „baví“ a tento postup jsem vyvíjel dle různých receptů. Prostě co jsem kde četl nebo slyšel.
Ještě dvě drobné rady: před špikování si proužky slaniny strčte tak na hodinu do mrazáku- jde to pak lépe strkat do masa. A k ochutnávání používete podšálek, na který lžící nalijete trochu omáčky a prostě ho olíznete. 🙂









