Suroviny
- NA PIŠKOT:
- 250 g hladké mouky
- 200 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 4 vejce
- 125 ml oleje
- 150 ml pomerančového džusu (nebo šťávy)
- 1 kypřící prášek do pečiva
- NA NÁPLŇ:
- 2 zakysané smetany
- 2 smetany ke šlehání
- 2 ztužovače smetany (nemusí být, ale smetana se lépe vyšlehá)
- 100 g cukru (20g můžeme nahradit vanilkovým cukrem)
- 1 balíček želatiny (nebo želatinového ztužovače)
- 1 velký kompot (meruňky, mandarinky, jahody, broskve…) ale může být i čerstvé ovoce
Postup přípravy receptu
-
Na piškot vyšleháme do pěny vejce s oběma cukry, poté zapracujeme na středním stupni šlehače olej a džus.
-
Pak krátce zašleháme mouku smíchanou s práškem do pečiva.
-
Vymazaný a vysypaný plech naplníme těstem a uhladíme.
-
Pečeme na 180°C asi 25-30 min.
-
Zatím si vyšleháme smetany s cukrem a ztužovačem (nebo bez) do tuha.
-
Okapané ovoce pokrájíme na menší kousky a promícháme se zakysanou smetanou.
-
Pak lehce vmícháme tuhou šlehačku. Želatinu (dortovou, nebo může být i na vaječnou tlačenku) připravíme podle návodu na obale a důkladně, ale jemně vmícháme do smetanovo-ovocné náplně.
-
Nalijeme na korpus a necháme v ledničce 3-4 hodiny ztuhnout.
Poznámka od kuchařky
Piškot s pomerančovou šťávou má opravdu vynikající citrusovou chuť. Vyzkoušejte ho i na vaše osvědčené moučníky!!!