Suroviny
- 1/2 hlávky raného zelí
- 1/2 bulvy celeru
- nebo malá sklenička sterilovaného
- 1 větší mrkev
- 1 pěkně zralá kapie
- 2 lahůdkové cibulky
- 1 jablko, spíš kyselejší
- 25 dkg krájené kvalitní šunky
- 25 dkg pařené uzené Koliby,
- ale může být jakýkoli uzený sýr
- 2 stroužky česneku
- sůl, bílý pepř
- 2-3 PL majonézy
Postup přípravy receptu
-
Velmi jemně nastrouháme zelí, mrkev a celer. Co nejdrobněji nakrájíme ostatní suroviny, jen sýr nastrouháme na větších slzách.
-
Všechny tyto suroviny dáváme do mísy a zatím bez majonézy je mezi sebou promícháme. Pak přidáme majonézu, tu lehce posypeme mletým pepřem, troškou soli a mícháme, až se vše spojí.
-
Necháme chvilku odležet a můžeme podávat, nejlépe s pečivem nebo i bez.
Poznámka od kuchařky
Úspěch tohoto salátu spočívá v jemně nastrouhané a nakrájené zelenině, hlavně zelí. Mně se osvědčila multiškrabka Piraňa.
Opatrně se solí, v šunce, sýru a majonéze již sůl je. Majonézy nemusí být mnoho, zelí pustí šťávu, salát je dostatečně šťavnatý. Nedávejte do salátu salátovou okurku, byl by příliš vodnatý. Může se podávat jako malý předkrm.
Mně tento salát více chutná se sterilovaným celerem, dodá mu větší „šmrnc“. Celery lze také zkombinovat.
Ve větší misce je celkové množství salátu, v malé jedna porce.
Šunku lze nahradit vařeným nebo pečeným masem z kuřete, krůty nebo králíka. Zelenina také není striktně daná, můžete vyhovět svým chutím.
Kdo by chtěl nasytit strávníky ještě více, lze přidat předem uvařené špagety, drobné těstoviny nebo rýžové nudle. Já ho dělám bez těstovin.
Nechte si chutnat.