Svěží dvoubarevné dortíky

37
- reklama -

Suroviny
plech 30x40cm

Světlé těsto:
2 vejce
125 g moučkový cukr
70 ml oleje
75 ml perlivé minerální vody
125 g hladké mouky
1/4 balíčku kypřícího prášku do pečiva
Tmavé těsto:
2 vejce
125 g cukr moučka
70 ml oleje
125 g hladké mouky
1/4 balíčku kypřícího prášku do pečiva
1 lžíce kakaa
Náplň:
250 ml šlehačky(nebo Cremefine od Ramy a Smeta-fix nedávat)
1 balíček ztužovače Smeta-fixu Dr Oetker
2 zakysaná smetana (cca 400 g)
trošku cukru
1 balíček čirého dortového želé
1/4 l kompotové šťávy (nebo voda+cukr)
Marmeláda
ovoce maliny jahody ananas

Postup přípravy receptu

  1. Piškot světlý: vejce s cukrem vyšleháme, vmícháme olej a minerální vodu. Nakonec pomalu přidáváme přes síto mouku s pr.do pečiva.


    Zobrazit celý recept

  2. Na normální plech – na pečící papír. Těsta je slabá vrstva, ale to právě stačí, naskočí a celkové nebude moučník moc vysoký. Upečeme na 150°C, až se papír s piškotem odlepí od hrany plechu – je upečený.

  3. Piškot tmavý : postup stejný, jen přidáme lžíci kakaa, kterou zamícháme do mouky.

  4. Světlý piškot natřeme marmeládou + 1/3 náplně (nebo jen marmeládou, nebo jen náplní=náplň na marmeládě trochu „jezdí“, takže raději marmelády méně, ale pokud budete krájet až další den, je to v pohodě, moučník se pěkně uleží).

  5. Přiklopíme tmavý piškot, zase marmeláda + zbytek náplně, poklademe ovocem čerstvým, z mražáku, nebo zavařeným.

  6. Dortové želé vmícháme do ¼ l šťávy z ovoce, zahřejeme nejlépe v hrnci na mléko a až začne pískat, tak 1 minutu vaříme (viz návod na balíčku).

  7. Po lžičkách naléváme na hotový piškot.

  8. Nechat v ledničce aspoň 2 hodiny uležet, já jednou musela krájet hned a trochu krém po marmeládě „jezdil“. Pokud necháte do druhého dne, jsou pěkně uleželé a jsou ještě lepší.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: časopis Báječné recepty