Svěženky na vidličku

90
- reklama -

Suroviny

PIŠKOT:
1 bílek
1 KL studená voda
1 žloutek
50 g cukr mletý
40 g mouka polohrubá (hladká)
PUNČOVINA:
piškotový korpus nebo drobečky (ořezy, prořezy, zlomky, nepodarky nebo i pro tento účel upečený piškot)
krém nebo zbytky náplní, polev čokoládových i ledových
rum
zavařenina (džem, marmeláda, sirup)
ořechy (oříšky, buráky, kokosy…)
zavařenina
šlehačka
čokoláda na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Podle velikosti plechu připravíme těsto ze 4 až 6 dávek (drobečků není nikdy dost). Z bílků a vody ušleháme sníh a vmícháme postupně žloutky, cukr, mouku. Těsto natáhneme v tenké vrstvě na papír a upečeme při 220-240°C (7-8 minut).

  2. Podle vlastní chuti v míse spojíme suroviny na punčovinu. Hmotu necháme chvíli odpočinout – drobečky by neměly být suché.

  3. Dva pláty spojíme zavařeninou, vložíme do hlubokého plechu, nebo tvořítka (kapslu), potřeme znovu zavařeninou, navršíme punčovinu a srovnáme ji do roviny.

  4. Po krátkém odležení (vychlazení) můžeme krájet mokrým nožem na kostky které před podáváním dekorujeme šlehačkou, příp. i strouhanou či litou čokoládou.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: z praxe 🙂

Pokud jste uvařili, jídlo vám chutnalo a napíšete to do komentářů, tak se asi neurazím…

Pokud jste uvařili, jídlo vám nechutnalo, napište to do komentářů; já se neurazím a ostatním tím jen posloužíte…

Pokud se vám recept líbí a dáte mu bod, tak je zbytečné to psát do komentářů…

Pokud se vám recept nelíbí, klidně napište proč. Vaše připomínky zvážím a recept případně doplním, opravím, či vymažu…