Světlý kváskový slunečnicový chléb s pohankou

73
- reklama -

Suroviny

200 g žitného kvásku
200 ml podmáslí nebo mléka
100 ml vody
440 g polohrubé mouky
60 g pohankové mouky
2 lžíce oleje
2 lžičky soli
1 lžička chlebového koření
4 – 6 g kvasnic
1 lžička melasy či medu
100 g slunečnicových semínek

Postup přípravy receptu

  1. Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí. Ke kvasnicím melasu či med.

  2. Po zvukovém signálu přidáme slunečnicová semínka. Pečeme na celozrnný program.

Poznámka od kuchařky

Chléb je lehký, měkký, s velkými oky.

Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).