
- reklama -
Suroviny
- 200 g žitného kvásku
- 200 ml podmáslí nebo mléka
- 100 ml vody
- 440 g polohrubé mouky
- 60 g pohankové mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
- 1 lžička chlebového koření
- 4 – 6 g kvasnic
- 1 lžička melasy či medu
- 100 g slunečnicových semínek
Postup přípravy receptu
-
Do pekárny dáme nejprve tekuté (včetně kvásku) a potom sypké ingredience. Kvasnice nakonec do důlku v mouce tak, aby nepřišly do kontaktu se solí. Ke kvasnicím melasu či med.
-
Po zvukovém signálu přidáme slunečnicová semínka. Pečeme na celozrnný program.
Poznámka od kuchařky
Chléb je lehký, měkký, s velkými oky.
Nemáme-li k dispozici žitný kvásek, lze jej nahradit polovinou množství vody a polovinou celozrnné žitné či jiné mouky, kvasnic pak cca 10 až 12 g (žitná mouka kyne hůře než pšeničná).
Kuchařka: Marie Klara









