Světlý kváskový chléb

85
- reklama -

Suroviny

Rozkvas:
25 g žitného kvásku
125 g žitné chlebové mouky
125 g vody
dále:
190 g vody z vařených brambor (nebo obyčejné vody)
280 g pšeničné chlebové mouky
100 g špaldové mouky
1,5-2 lžičky soli
kmín

Postup přípravy receptu

  1. Umícháme rozkvas a necháme ho 12-14 hodin kynout.


    Zobrazit celý recept

  2. K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (pokud použijeme vodu z vaření brambor, dáme soli jen 1,5 lžičky) a vymísíme těsto, které necháme asi 2 hodiny nakynout.

  3. Těsto na pomoučeném stole lehce propracujeme, zformujeme do bochníku a necháme v dobře pomoučené ošatce vykynout 2-3 hodiny.

  4. Vykynutý chleba z ošatky opatrně překlopíme na plech s fólií na pečení, ometeme přebytečnou mouku, dobře postříkáme vodou z rozprašovače, nařízneme a upečeme v rozehřáté troubě (230°C/asi 45 min).

Poznámka od kuchařky

Další kynuté recepty najdete na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz