- reklama -
Suroviny
- Rozkvas:
- 25 g žitného kvásku
- 125 g žitné chlebové mouky
- 125 g vody
- dále:
- 190 g vody z vařených brambor (nebo obyčejné vody)
- 280 g pšeničné chlebové mouky
- 100 g špaldové mouky
- 1,5-2 lžičky soli
- kmín
Postup přípravy receptu
-
Umícháme rozkvas a necháme ho 12-14 hodin kynout.
-
K hotovému rozkvasu přidáme zbytek surovin (pokud použijeme vodu z vaření brambor, dáme soli jen 1,5 lžičky) a vymísíme těsto, které necháme asi 2 hodiny nakynout.
-
Těsto na pomoučeném stole lehce propracujeme, zformujeme do bochníku a necháme v dobře pomoučené ošatce vykynout 2-3 hodiny.
-
Vykynutý chleba z ošatky opatrně překlopíme na plech s fólií na pečení, ometeme přebytečnou mouku, dobře postříkáme vodou z rozprašovače, nařízneme a upečeme v rozehřáté troubě (230°C/asi 45 min).
Poznámka od kuchařky
Další kynuté recepty najdete na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz
Kuchařka: cathleen