- reklama -
Suroviny
- 1/4 l vody
- 1/8 l octa 4 procentního
- 750 g cukru
- 1/2 ČL kyseliny salicylové
- 3 kg švestek
- 1/2 ČL kyseliny salicylové
Postup přípravy receptu
-
Svařit vodu s octem a cukrem a přidat salicyl.
-
V tomto roztoku po částech vařit švestky.
-
Když puknou, dát je do 5 litrové láhve.
-
Nakonec šťávu ještě svařit, přidat salicyl a teplé nalít na švestky – aby byly potopené.
-
Sklenici povázat celofánem.
-
Časem obsah zrosolovatí.
Poznámka od kuchařky
Terezčiny sladkokyselé meruňky mně připomenuly tyto moc dobré švestky, které jsme dělávali v dobách, kdy bylo plno švestek i na každé mezi. Díky šarce u nás už švestky téměř vymizely, takže jsem je nezavařovala už spoustu let. Ani nevím, zda je ještě možné používat salicyl jako konzervant.
Třeba se recept někomu hodí.
Kuchařka: Nadja