Švestky v octě

52
- reklama -

Suroviny

1/4 l vody
1/8 l octa 4 procentního
750 g cukru
1/2 ČL kyseliny salicylové
3 kg švestek
1/2 ČL kyseliny salicylové

Postup přípravy receptu

  1. Svařit vodu s octem a cukrem a přidat salicyl.


    Zobrazit celý recept

  2. V tomto roztoku po částech vařit švestky.

  3. Když puknou, dát je do 5 litrové láhve.

  4. Nakonec šťávu ještě svařit, přidat salicyl a teplé nalít na švestky – aby byly potopené.

  5. Sklenici povázat celofánem.

  6. Časem obsah zrosolovatí.

Poznámka od kuchařky

Terezčiny sladkokyselé meruňky mně připomenuly tyto moc dobré švestky, které jsme dělávali v dobách, kdy bylo plno švestek i na každé mezi. Díky šarce u nás už švestky téměř vymizely, takže jsem je nezavařovala už spoustu let. Ani nevím, zda je ještě možné používat salicyl jako konzervant.

Třeba se recept někomu hodí.