Suroviny
- 500 g míchaného mletého masa ( vyšlo na 8 koulí o cca 5cm)
- 8 sušených švestek
- 3 plátky slaniny dobře uzené ( dietnější verzí bude místo slaniny plnit mandlí, ale chuťově to bude rozdíl)
- 100 ml červeného vína
- sůl
- pepř
- čerstvý tymián
- Na rozvar ( omáčku):
- 3 PL pikantních pečených švestek ( recept viz. poznámka)
- 1 PL švestkových povidel
- 100 ml červeného vína
- sůl
- troška vody nebo vývaru
Postup přípravy receptu
-
Švestky si na noc zalijeme červeným vínem a necháme je nasáknout a marinovat.
-
Maso osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem, řádně promícháme a necháme odstát.
-
Švestky vyjmeme z vína a naplníme je smotaným kouskem slaniny místo pecky ( můžeme dát špalíček). Takto upravené švestky obalíme mletým masem, pořádně přimáčkneme, aby se nám při pečení koule neroztrhly.
-
Opečeme je ze všech stran, nejdříve zprudka, aby se zatáhly a pak teplotu snížíme.
-
Hotové koule necháme odsát od přebytečného tuku na papírové utěrce.
-
Většinu tuku z výpeku slijeme, přidáme pikantní švestky, povidla, víno, necháme trošku odpařit a přidáme trochu vody nebo vývaru.
-
Zredukujeme na požadovanou hustotu, dochutíme solí.
Poznámka od kuchařky
Pečené pikantní švestky jsem dělala loni prvně podle receptu Bibinky, jsou vynikající a kdo bude mít možnost, tak si je rozhodně udělejte
http://www.toprecepty.cz/recept/29049-pikantni-pec…
Můžeme použít pouze povidla, víno a vývar, omáčka bude také moc dobrá.