
Suroviny
12 porcí
- 1/2 kostky čerstvého droždí (21 g)
- 60 ml mléka
- 40 g cukru krupice
- 250 g hladké mouky
- 40 g oleje
- 1 vejce
- 1 lžíce vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1/4 citronu
- 500 g švestek
- 2 žloutky na potření
- suroviny na drobenku:
- 150 g hrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 150 g másla
- špetka skořice
Postup přípravy receptu
-
Postup na drobenku: všechny suroviny smícháme dohromady, a utvoříme drobenku, která musí zůstat sypká.
-
Těsto: nejdříve připravíme kvásek – do misky rozdrobíme droždí a posypeme ho špetkou cukru. Přelijeme částí vlažného mléka, zamícháme metličkou a za stálého míchání přisypáváme hladkou mouku, dokud nevznikne řidší kaše. Povrch poprášíme moukou a necháme kynout.
-
Do vykynutého kvásku přidáme zbytek mléka, cukru, vanilkového cukru, mouky, olej, vejce a citronovou kůru a zamícháme a hněteme asi 15 minut dokud nevznikne hladké nelepivé těsto. Poté těsto rozválíme na pomoučněném válu do tvaru obdélníku (okraje necháme silnější).
-
Takto připravené těsto přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Okraje těsta potřeme rozšlehanými žloutky. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Pak je rovnoměrně poklademe na koláč a zasypeme drobenkou.
-
Pečeme v troubě rozehřáté na 170°C 15 až 20 minut do světle hnědé barvy drobenky. Po upečení necháme vychladnout.