
Suroviny
podle velikosti nakrájených kousků
- 250 g másla
- 200 g moučkového cukru
- 450 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 1 lžíce rumu
- 3 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 1 vanilkový cukr
- 100 g kokosové moučky
- špetka soli
- 1 skořicový cukr
- 1 kg švestek
Postup přípravy receptu
-
Švestky opereme, osušíme, vypeckujeme a nakrájíme na poloviny. Máslo utřeme s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem do pěny. Postupně vmícháváme celá vejce, špetku soli, rum a kokos (3 lžíce kokosu odebereme na vysypání dortové formy). Mouku promícháme s práškem do pečiva a střídavě ji s mlékem přidáváme do těsta.
-
Dortovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosem. Těsto rozdělíme křížem na 4 díly. Dno zakryjeme vrstvou těsta, položíme na ni vrstvu švestek, pak zase těsto a zase švestky a zase těsto a zase švestky a končíme těstem. Švestky posypeme vždy skořicovým cukrem. Vždy pevně přimáčkneme těsto na švestky, aby tam nebyly vzduchové bubliny, hlavně poslední vrstvu od středu jako u dortu.
-
Dáme péct do předem vyhřáté trouby na 180°C asi 70 minut. Po upečení necháme koláč 15 minut ve formě vychladnout a pak ho opatrně vyklopíme. Posypeme moučkovým cukrem, necháme vychladnout.
Poznámka od kuchařky
Švestky byly moc velké , tak jsem je nakrájela na malé kousky, malé švestky krájím na půl a dávám slupkou na těsto.